Goud

Als je terugkijkt in de Instagram van het leven, hebben de foto’s een gouden filter.
Een glanzende rand. Een schitterende schijn. De tijd van toen, herinneringen bekleed met bladgoud.
Ik zoem in op het steegje met de kasseistenen, het jeugdhuis, de pintjes en het Freya fruitsap. De meisjes van de Dames, de gasten van het college. Het was een schone tijd. Golden boys and girls.
We straalden, want alles was nog mogelijk.
Jij straalde waarschijnlijk nog het meest. Ik heb je goed gezien.

Jongens en meisjes zijn we allang niet meer.

Met de terugwijkende haarlijn kwamen ook de rimpels in het voorhoofd.
En met de kinderen kwam de verantwoordelijkheid, de gedacht dat niets nog vanzelfsprekend was. Er passeerden ziektes, onaangekondigd of voorspeld, en scheidingen. Het goud kreeg diepte en met de diepte, donkere schaduwen.

Het leven zoals het is. En niet zoals we het gedroomd hadden toen we 16 waren.
De onvolmaaktheid, met als gezel de schuld en schaamte, zijn deel geworden van het geheel. We zien het weerspiegeld in de ogen van de mensen rondom ons. En ik geef toe, dat is met momenten ondraaglijk.
Ik kan me voorstellen dat jij jouw donkerte jaren volgehouden hebt, zonder het te benoemen, zonder het te delen, totdat je dat niet meer kon.

We blijven achter. En kunnen nauwelijks vatten dat jouw keuze een reactie was op het gouden gewicht van dit bestaan.
Ooit dacht ik dat ik veel wist, maar dat is al lang niet meer het geval.
Eén ding zie ik steeds duidelijker: we hebben allemaal het goud in ons. Het licht en het donker. En daarom kan ik niet begrijpen, kan ik zo goed begrijpen. Wat je hebt gedaan. Maar het maakt me eindeloos verdrietig, dat ook.

Terwijl ik scrol tussen heden en verleden, hier en toen, zit ik op de grond in de living van mijn appartement. Ik denk, voel, snuit m’n neus en drink een slok koffie. Ik probeer grip te krijgen op wat er gebeurd is. In mijn leven, en in dat van jou.
Dan zie ik de zon. Hij trekt een brede baan op de houten vloer. Stofdeeltjes dwarrelen in het licht. Stof en as, jazeker, en het licht is goud.


 

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: