De wet van het uitgesloten midden

Het leven wordt gekenmerkt door polariteit. Licht-donker, koud-warm. Goed-slecht. Is iets niet het één, dan is het het ander. Dat heet de wet van het uitgesloten midden. Het helpt om de menselijke soort ook op te delen in duale categorieën. Bijvoorbeeld in zij die ramen en deuren dichthouden tijdens de zomerhitte en zij die stiekem een raam op een kier zetten. Waar m’n ex de terrasdeuren opent, sluit mijn dochter het raam. Je kan niet beiden doen en op die manier blijven zij bezig.
Het uitgesloten midden toont zich ook hierin: je hebt mensen die aantekeningen maken in de boeken die zij lezen en hen die hun bladzijden onbevlekt willen houden. Er is geen tussenweg. De boeken van mijn vader zijn beduimeld, beprutst en onderstreept. Het is zijn erfenis voor de lezenden. Hierover heeft mijn dochter amper een mening. Zij leest geen boeken, dat helpt.

Wat ik wil duidelijk maken: wij denken binair en we trachten de werkelijkheid te ordenen, op te delen en te vatten in duidelijke tegenovergestelde categorieën.
Ik val ook in een categorie.
Maar mijn vakje is er eentje die de uitersten omarmt.
Het midden mijdt.
Bipolariteit.
Véél gedachtes, nog meer gevoelens. Boeiend vermoeiend.
Het leven stroomt maar ik overstroom. Soms té blij en té heftig, vaak te diep en te down.
Het houdt niet op.

Redding komt in de vorm van een pilletje. Twee eigenlijk. En u raadt het al, veel keuze is er niet, ik moet ze beiden nemen. Ze werken samen, ze werken elkaar tegen. Het is alsof ik alle ramen dicht moet houden maar de voordeur open.
Dus lees ik boeken, vier tegelijk, en ik onderstreep en voeg nota’s toe. Van alles waar ik gulzig in ben, zijn boeken het minst schadelijk. Ik vind troost, herkenning en bovenal, rust.
Even meandert het midden door mij.
Zijn de uitersten uitgesloten.


 

Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: